20150623_12002220150623_12004020150623_120031Műhelyünk a kipufogók javítását is vállalja, szinte minden probléma, ami a kipufogó rendszerrel adódhat már megfordult nálunk, és sikeresen orvosoltuk a problémát.

Leginkább a korrózió az ellenség. A kipufogócsőben áramló kondenzvíz okozza a jelenséget. Ez úgy jönlétre, hogy mikor melegedni kezd a kipufogócső, belül lecsapódik a pára. Mivel a motor felől indul a melegedés, ezért a víz megindul hátrafelé,és szépen lerakódik a hátsó dobban. Igaz, egy része még ebből is kicsöpög, de a java bent marad, és ez korrodálja roppantul az anyagot. Ezért általában a hátsó dobok rohadnak el legelőször.

A motor felől indulva a kipufogó rendszer több elemre bontható. Az első mindjárt a leömlő csonk, ahol a hengerfejről a több kipufogónyíláson távozó gáz össze van fogva egy-, esetleg két csőbe. Az eredetin a szélső hengerekből jövő gáz hosszabb utat tesz meg, mint a középsőkből jövő, ezért az összeütköző áramlatok jelentősen rontják az öblítési hatást.

Továbbhaladva a második legnagyobb hibaforráshoz, egy speciális flexibilis betéthez érünk. A motor remegő mozgását a kipufogó is átveszi, és ez a néhány centiméteres kilengés a több méter hosszú cső végén már akár méteres is lehetne. Mivel hátul meg vanfogva a kipufogó, valahol alkalmat kell adni a rezgés elnyelésére. Ezt a célt szolgálja ez a betét. Minden irányban, még tengelyirányban is képes elmozdulni. Többféle hosszban és átmérőben létezik.

A hátsó dob az igazi hangtompító. Szinte nincs is más szerepe. Ennek a belsejében a gáz több kanyart is tesz. Egyik csőből ki, kanyar, másik csőbe be, onnan is ki, megint kanyar, és így tovább. Mire kiér a dobból a különböző csőhosszok, és tágulást biztosító terek hatására már szinte semmihangja sincs az áramlásnak. Ilyen a gyári dob.